JEZIVI PODACI! Smederevo među najzagađenijim gradovima sveta!


S dolaskom zime, Smederevci – čiji grad je ovih dana bio jedan od najzagađenijih na svetu – sve više brinu o tome kakav vazduh udišu.

Smederevo već godinama muči zagađenje vazduha, a najveći izvori su gradske kotlarnice na mazut, individualna ložišta, saobraćaj, ali i najveći poslodavac u gradu – železara u vlasništvu kompanije HBIS grupa.

Lokalni aktivisti najavljuju niz akcija zahtevajući od gradskih čelnika da preduzmu mere kako bi kvalitet vazduha u gradu i zimi bio na prihvatljivom nivou. Iz lokalne samouprave, javnog preduzeća Grejanje Smederevo i HBIS grupe, međutim, nisu odgovorili na pitanja BBC-ja o zagađenju i merama koje preduzimaju.

Podaci dva poznata svetska sajta koja se bave merenjem zagađenosti vazduha, Air Visual i World’s Air Pollution Real-time Quality index, pokazuju da se Smederevo sredinom decembra našlo na listi najzagađenijih gradova na svetu.

Količina suspendovanih čestica u vazduhu 17. decembra bila je nekoliko desetina puta veća od dozvoljene, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.
loading...

Koncentracija suspendovanih čestica u Smederevu je nedavno bila 22 puta viša od dozvoljene
Prema Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2018, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, u Smederevu je tokom prošle godine vazduh bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen, usled prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i tolerantne vrednosti suspendovanih čestica PM2.5. Prema istom izveštaju, kvalitet vazduha u Smederevu je u 2018. bio loš čak 146 dana, a u Beogradu 132.

U gradu postoji nekoliko merača, ali ne rade svi. Merači locirani u selima Radinac i Ralja u blizini Železare postavljeni su 2010, ali onaj u Raduncu ne radi ne rade od 2012. godine, pokazuju podaci iz Nacrta plana kvaliteta vazduha za grad Smederevo iz 2017. godine i godišnjeg izveštaja Zavoda za javno zdravlje Pančevo o kvalitetu vazduha u Smederevu za 2018. godinu.

Merač u centru grada nije radio od 2014. do 2017. godine. Podaci sa tri merne stanice – Carina, Gimnazija i Ralja – ne prikazuju se u sistemu merne mreže Agencije za zaštitu životne sredine. Gradska uprava nije odgovorila na pitanja BBC-ja o broju i ispravnosti merača u Smederevu.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, zagađenju vazduha najviše doprinose mala individualna ložišta (75 odsto), industrija (30 odsto) i drumski saobraćaj (6 odsto).
loading...
loading...

U Nacrtu plana kvaliteta vazduha za grad Smederevo navodi se da su i kotlarnice najveći zagađivači vazduha. U gradu postoji 12 kotlarnica na mazut. Iz budžeta Grada za 2019. izdvojena su sredstva sa prelazak dve kotlarnice na novo ekološko gorivo. Početkom novembra kotlarnica dečijeg vrtića je sa lož-ulja prešla na pelet.

„Primetan je sezonski trend koncentracija čađi i PM10, gde su u periodima od oktobra do marta-aprila povećane vrednosti, što ukazuje na izvore koji potiču od sagorevanja raznih fosilnih goriva, uz već prisutni uticaj saobraćaja“, navodi se u ovom nacrtu.
loading...

Saobraćaj i grejanje su najznačajniji izvori zagađenja suspendovanim česticama PM10, a značajan uticaj imaju i individualna ložišta. Stručnjaci već godinama preporučuju gradskim vlastima da donesu niz mera kako bi se smanjilo zagađenje uzrokovano grejanjem. Neke od preporučenih mera su širenje daljinskog sistema grejanja, gasifikacija, kontrola procesa sagorevanja u kotlarnicama, kontrola ispravnosti individualnih ložišta, optimizacija saobraćaja i pošumljavanje.

Comments

loading...
loading...