PROIZVOĐAČI BACAJU PARADAJZ: Za albanski ima mesta, za srpski nema!


Meštani sela na jugu Srbije uništili su na stotine tona paradajza jer im otkupljivači nude 10 dinara za kilogram, a izvoz im je propao.

Kako kažu, posao im je pokvario uvozni posao iz Albanije, za kog nije bilo ograničenja uvoza u Srbiju, a prodavao se po visokoj ceni, dok su njima ostale mrvice.

loading...
loading...
Nekoliko stotina tona paradajza bačeno je, a na hiljade korena počupano u plastenicima u leskovačkom kraju po dogovoru između samih proizvođača iz nekoliko sela jer je otkupna cena paradajza pala na 10 dinara po kilogramu a izvoz zbog epidemiološke situacije propao, prenosi leskovački portal Jugmedia.

Poljoprivrednici iz Svirca, Cekavice, Togočevca, Vinarca, Navalina, Stajkovca tvrde da nisu imali drugog izbora.

„Dok se prodavao albanski i makedonski uvozni paradajz, tada je sve moglo. Sada je naš sazreo i za nas nema izvoza zbog korone. Kako je to moguće? Sa druge strane, naši domaći otkupljivači nas ucenjuju i nude nam 150 dinara po gajbici paradajza od 12 kilograma. Da li znate da nas samo proizvodnja košta 25 dinara po kilogramu, a samo gajbica 50 dinara? Pa to nije normalno šta nam rade“, komentariše poljoprivrednik Dušan Kocić iz Svirca koji je počupao oko hiljadu korena paradajza ispod svog plastenika, a bacio oko 10 tona ubranog.

loading...
U ovakvoj situaciji sasvim je moguće, tvrde stručnjaci, da će u jeku sezone kilogram paradajz koštati i dvesta dinara, kako bi proizvođači nadoknadili gubitke.

„Ovo neće biti konačna cena, jer je velika potražnja, pogotovo zbog ajvara. Ali se plašimo toga da će nas ove godine ajvar skupo stajati“, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

U leskovačkom kraju proizvodnjom paradajza počeo je da se bavi veliki broj mladih, kako bi na taj način obezbedili egzistenciju.

Izvor: sputnjik, južnevesti

Comments

loading...
loading...